Müzik Teknolojileri

Müzik Teknolojileri eğitiminde müzisyenlerle stüdyomuzda özel mikrofonlama tekniklerini öğrenecek, dijital audio laboratuvarlarımızda sound üretecek, film ve televizyon projelerinde çalışırken edit yapma becerini geliştireceksin.


Tenolojik müzik devrimine sen de katıl!
Benzersiz bir sound yakala!
Kayıt tekniklerini güçlendir!

BU PROGRAMA DAHİL OLAN ÖĞRENCİLERİN SAHİP OLACAĞI UZMANLIKLAR

DİJİTAL AUDİO MÜHENDİSİ
(DİGİTAL AUDİO ENGİNEER)

Digital audio teorileri ve genel digital kayıt teknolojileri için dijital audio konfigürasyonları, dijital audio felsefesi, sistem kontrol parametreleri ve uygulamalarını geliştirir.

KONSER SİSTEM MÜHENDİSİ
(LİVE SOUND ENGİNEER)

Canlı performans için sound, ışık ve ses sistemleri asma aparatlarının teknik detaylarını yöneterek sesi; dinleyiciye, müzisyene, yayına ve kayda dengeli ve planlandığı gibi ulaştırır. Sağlık ve güvenlik kuralları, cihaz yerleştirme ve montajı, line array asma tasarımı, ses seviyeleri ve algı, elektrik üretim kaynakları, kablolama, topraklama sistemleri, çağrı cihazları, komünikasyon sistemleri, yangın ve yangın alarm sistemleri konuları içerisindedir.

KAYIT MÜHENDİSİ
(RECORDING ENGİNEER)

Program, kayıt, edit ve mix tekniklerini kullanarak özel soundlar geliştirir. Kayıt cihaz konfigürasyonları, kayıt ve mix teknikleri, sinyal akışı, konsol parametreleri, özel kayıt teorileri, alternatif mikrofon teknikleri konularına hakimdir, prodüksiyon stüdyolarının gerçek ortamına hazırlar. Enstrüman yapısı ve mikrofon uyumu, klasik müzik, rock, rap, pop orkestra düzenleri, etnik müzik kayıt teknikleri sorumluluk alanlarıdır.

STÜDYO YÖNETİCİSİ
(STUDİO MANAGER)

Stüdyonun teknik ekip ve donanımının güncel, bakımlı, işler duruma getirilmesi ve kiralanarak sürekliliğini sağlayan sorumludur.

PRODÜKSİYON ASİSTANI
(PRODUCTİON ASSİSTANT)

Prodüksiyonun çeşitli aşamalarından sorumlu olup, bütçeleme gibi spesifik gerekleri yerine getiren kişidir.

MAKİNA OPERATÖRÜ
(MACHİNE ROOM OPERATOR)

Kayıt yapacak makine ve ekipmanları kullanır. Spor ve haber programları için seslerin kayıt, senkron, mix ve geri üretim aşamalarını düzenler. Spor alanları, tiyatrolar ve video prodüksiyonları için ses efektleri makinelerini kullanır.

DİYALOG EDİTÖRÜ
(DİALOGUE EDİTOR)

Film ve televizyon prodüksiyonu için diyalogları ayarlar, senkronlar ve editler. Genellikle sette kaydedilmiş sesleri kullanır.

MİDİ PROGRAMCISI
(MİDİ PROGRAMMER)

Müzikal enstrumanlar arasında midi sinyali ile senkron sağlayarak, ışık, ses sistemleri ve hatta bazen mekanik kesme makineleri dahil programa uygun davranmasını sağlar.

PRO TOOLS OPERATÖRÜ
(PRO TOOLS OPERATOR)

Pro Tools ve TDM sistemlerini, kayıt, mix, editleme uygulamaları için yetkin kullanabilen operatördür.

BU PROGRAMA DAHİL OLAN ÖĞRENCİLERİN ALACAĞI DERSLER

Ses Fiziği ve Akustik

Performans alanlarının akustik özelliklerini mercek altına alarak, temel ses bilimini, öğrencilerin kendi müzikal uygulamalarında keşfetmelerini sağlayan ders, Mimar Sinan’ın dev eseri Süleymaniye Camii gibi akustik anlayışına yön vermiş eserlerin akustik özellikleri üzerinden işlenecektir.

Konser Sistemleri

Teknolojinin bir müzikal performans içerisine nasıl uygun ve kreatif biçimde entegre edilebileceğini ve performans etkinlikleri sırasında kullanılan teknik donanım ve yazılımlarını inceleyerek ışık, sahne, truss, ses tasarım teknikleriden show akışına kadar karar verebilen teknik sorumlular yetiştirmeyi amaçlayan bu ders, uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir.

Dijital Audio

Digital Audio Workstation (DAW) arayüzü, özellikleri ve dijital ses ayarlarını bilecek, ses kaydı, sanal enstrümanlar, MIDI yazımı gibi konuları uygulayarak öğreneceksiniz.

Bilgisayarlı Müzik Prodüksiyonu

Günümüzde müzik prodüksiyonunun modern bilgisayarlara girmesi ile müzik programları ve cihazlarını ses sentezleme – işlemleme konularında etkin bir şekilde kullanmayı öğrenmek gerekir. Bunları kullanarak kompozisyon ve aranje teknikleri uygulanacaktır.

Stüdyo Kayıt Mühendisliği

Pratik ve teorik olan stüdyo kayıt bilgilerinin gelişimini, ekipman ve kayıt seansının efektif planlaması ile ses kalitesini etkileyen faktörleri ve bir stüdyoda nasıl kayıt alınacağını öğreneceksiniz.

Işık Tasarımı

Konserler, tiyatrolar ve diğer birçok yerde karşımıza çıkan, gösteriyi veya mekânı daha güzel algılamamıza yarayan sahne ışık teknolojilerini, bunların kontrol programlarını ve yönetmek için kullanılan ışık masalarını uygulamalı olarak öğreneceksiniz.

BTEC Programı Kapsamında Alacağınız Ekstra Dersler

Proje Planlama ve Hazırlık

Öğrencilerin yaratıcı sanatlarda iş geliştirebilmesi için temel ve hazırlayıcı fikirleri pratik bir çerçevede işlemesini sağlayacak olan bu ders gerçekleştirilmiş projeler esas tutularak işlenecektir.

Araştırma Teknikleri

Bu ünite ile bir performans projesinin hazırlanması için gerekli olan akademik araştırmanın nasıl yapılması ve tamamlanması gerektiğini öğreneceksiniz.